Om oss

Om oss

Lars och Gunn

Så här såg vi ut efter att ha svarat ja på prästens frågor i Friggeråkers kyrka den 23 november 1985.

Den stiliga killen på kortet såg dagens ljus på Örebro BB den 5 februari 1944. Några dagar senare åkte han hem till Röfors där han växte upp tillsammans med mamma Dagmar och pappa Nils. Nästa höjdpunkt i livet inträffade i Ramundeboda kyrka den 1 juli där han fick namnet Lars-Olof Karlsson.

Sedan följde några lekfulla år tillsammans med kompisar och vänner inte minst med bestigning av det jättelika berget Himlamaja. Idag kan berget beskådas från Hammarsmedens väg i Röfors. För den lille gossen låg det långt inne i den farliga Rabbiskogen där den hemska Rabbikäringen huserade.

Men livet bestod inte bara av lek. 6-årig folkskola i Röfors följdes av 3-årig enhetsskola i Laxå, en av de första i Sverige att införa 9-årig obligatorisk skolgång.

Efter att prövat på arbetslivet på Statens Skogsindustrier i Röfors och fotbollslivet i Röfors IF blev det utbildning till Ingenjör på Tekniska Gymnasiet i Örebro 1964.

Efter värnplikttjänstgöring på F1 i Västerås blev det jobb i Karlskoga 1965.

Anställningar som hunnits med är AB Bofors, Lyckes International och Volvo.

Orientering i OK Djerf har inneburit många glädjestunder tillsammans med likasinnade, men också många missade kontroller. Det senaste stora intresset är släktforskning som startade med en kurs i Karlskoga Degerfors Släktforkarklubb 2003.

Den söta flickan med blommorna kommer från Västergötland. Goda vänner kallar henne Gunn. Tillsammans har vi två söner. Praktiskt nog är de utbildade i datateknik vid Högskolan i Linköping så jag hoppas att de skall få den här hemsidan att fungera åt mig.

…nu är det bäst att den "söta flickan" tar vid så det inte blir alldeles bort i tok. Den som kallar mig Gunn är Lars, mina vänner kallar mig ofta Gunsan. Jag föddes 1947-03-03 kl. 03 på Mariestads BB. Dagen efter var det massdop. Veckans skörd av nyfödda radades upp på en säng och kördes till en sal som för tillfället iordningställts för dop. Jag fick namnen Gunborg Iréne. Gunborg för att jag föddes på den namnsdagen. Hade jag vetat det hade jag sett till att komma ut några dagar tidigare på Mariadagen. Som tur var hade mina föräldrar Gunhild och Arne åtminstone den goda smaken att kalla mig Gun. När jag blev lite äldre och förstod att Gun betyder revolver på engelska så lade jag till ett extra n.

Hemfärden från BB gick med taxi till Finnerödja där jag bodde i 20 år. Blott 11 dagar gammal gjorde jag min första utflykt. En smällkall och snörik marsdag var det auktion hos min mormor i Södra Vellervattnet. De första kilometrarna kunde vi åka taxi men den sista biten fick företas med häst och släde. Väl framme fick min far en rejäl utskällning av mormor eftersom han tagit ut mig i snö och kyla.

Efter 6 år i folkskola sponsrade mina föräldrar SJ så att jag med tåg kunde ta mig från Finnerödja till Realskolan i Töreboda. Denna sponsringsverksamhet avslutades efter 4 år med en realexamen. År 1967 tog jag studenten i Mariestad på reallinjens matematiska gren trots att jag inte var något mattesnille. Jag drömde om att bli metrolog eller bibliotekarie men istället blev det fritidsgårdsföreståndare, barnskötare och förskollärare.

Den stilige killen på kortet hittade jag i orienteringsskogen och blev anledning till att jag flyttade till Karlskoga 1970. Orienteringen är sedan länge ett avslutat kapitel. Nu kretsar mina intressen kring släktforskning, hembygdsforskning (Finnerödja) och digitalfotografering.

Senast uppdaterad  2020-03-22